Τί τροφοδοτεί το πιο θανατηφόρο ηφαίστειο των ΗΠΑ;

Advertisement

Το ηφαίστειο στο βουνό της Αγίας Ελένης, αποτελεί αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων λόγω της ιδιαιτερότητάς του της έλλειψης του καυτού μάγματος, το οποίο εξαπολύεται από τα συνηθισμένα ηφαίστεια όταν εκρήγνυνται.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημοσίευσαν μια νέα μελέτη που αποκαλύπτει τις ιδιαιτερότητες του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης που βρίσκεται στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και έχει προκαλέσει την πιο θανατηφόρα έκρηξη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το όρος της Αγίας Ελένης, το οποίο πάντα προβλημάτιζε τους επιστήμονες, βρίσκεται σε μια ήσυχη γεωλογική περιοχή κι έτσι δεν είναι γνωστό από πού έρχεται το μάγμα που τροφοδοτεί τις εκρήξεις του.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ειδικοί των ΗΠΑ διεξήγαγαν έρευνες και ανακάλυψαν ότι αντί να υπάρχει στη βάση του ζεστό μάγμα, εντός του υπάρχει σχετικά κρύο.
Ο Στηβ Χάνσεν ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε ότι η πηγή του μάγματος θα μπορούσε να βρίσκεται στα ανατολικά στην οροσειρά Κασκάντ, όπου το υλικό του μανδύα είναι θερμότερο. Ωστόσο παραμένει ασαφές γιατί το Αγία Ελένη εκρήγνυται πάντα από την ίδια θέση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί γεωλόγοι τονίζουν ότι τα δεδομένα που συλλέγονται θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανόηση των ηφαιστειακών συστημάτων σε όλον τον κόσμο.

Το όρος Αγία Ελένη αποτελεί τμήμα της οροσειράς Κασκάντ και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Το ηφαίστειο εξερράγη το 1980 και σκότωσε πάνω από 50 άτομα και θεωρείται η πιο θανατηφόρα ηφαιστειακή έκρηξη καθώς και αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερη υλική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Advertisement