#Unfollowme: Πως οι ΗΠΑ μας παρακολουθούν παντού χωρίς να μπορούμε να το αποφύγουμε [Εικόνες]

Advertisement

Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε δημοσκόπηση για να διαπιστώσει κατά πόσο οι πολίτες ανά τον κόσμο εγκρίνουν τις μεθόδους παρακολούθησης της προσωπικής ζωής τους. Δείτε τι συμβαίνει με το τηλέφωνό μας και το διαδίκτυο.

Οι σαρωτικές αποκαλύψεις Σνόουντεν το 2013 έχουν προκαλέσει οργή και ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Για πρώτη φορά όλα όσα μπορούσαν να ειπωθούν ως εικασίες, επιβεβαιώθηκαν.

Οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας άνοιξαν την πόρτα για την ιδιωτική ζωή όλων μας και όπως φαίνεται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μπορούν να παρέμβουν στις επικοινωνίας με κάμερα, να ανοίξουν το μικρόφωνο του κινητού ανά πάσα στιγμή ώστε να υποκλέψουν συνομιλίας και φυσικά να έχουν πρόσβαση σε κάθε δραστηριότητά κάθε ενός από εμάς σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Η σημερινή τεχνολογία δίνει στις κυβερνήσεις μια άνευ προηγουμένου δύναμη να παρακολουθούν τι κάνουμε στο διαδίκτυο. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητο έλεγχο για να επιτηρούμε τους επιτηρητές ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της εξουσίας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι χώρες δεν διαθέτουν νόμους – ή έχουν ελάχιστους- που προστατεύουν πραγματικά το ανθρώπινο δικαίωμά μας στην ιδιωτικότητα ενάντια στην αδιάκριτη μαζική παρακολούθηση.

Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότερες χώρες σκέφτονται την εισαγωγή νόμων που δίνουν ευρύτερες εξουσίες παρακολούθησης εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Συμμαχία των 5 οφθαλμών

Το σύστημα παρακολούθησης των Αμερικανών είναι πολύ καλά κατασκευασμένο και μάλιστα έχει και συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχηματίζουν την “Five Eyes Alliance”, με τις οποίες η Αμερική μοιράζεται τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών.

amnesty1

Το σύστημα παρακολούθησης των Αμερικανών είναι πολύ καλά κατασκευασμένο και μάλιστα έχει και συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχηματίζουν την “Five Eyes Alliance”, με τις οποίες η Αμερική μοιράζεται τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών.

Το σύστημα αυτό που ουσιαστικά κάνει την ιδιωτική ζωή όλων μας δημόσια και βορρά στις επιδιώξεις μυστικών υπηρεσιών συλλέγει καθημερινά πέντε δισεκατομμύρια αρχεία με στόχο τον εντοπισμό της θέσης ενός ατόμου με βάση το κινητό και 42 δισεκατομμύρια αρχεία διαδικτύου το μήνα, μεταξύ των οποίων και e-mail και ιστορικά αναζήτησης. Ο όγκος αυτός των δεδομένων εξαπλώνεται σε ένα δίχτυ που παρακολουθεί 193 χώρες σε όλο τον κόσμο.

#Unfollowme! Η δημοσκόπηση που ζητά να μπει τέλος

Η μαζική παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τις ΗΠΑ βρίσκει αντίθετη την παγκόσμια κοινή γνώμη, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία δημοσιεύει μια εκτενή δημοσκόπηση με αφορμή την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας της #UnfollowMe.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που απευθύνθηκε σε 15.000 άτομα από 13 χώρες όλων των ηπείρων, το 71% των ερωτηθέντων ήταν έντονα αντίθετοι/ες με την επίβλεψη της χρήσης του διαδικτύου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν πως επιθυμούν οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Microsoft και η Yahoo, να παρέχουν ασφαλείς επικοινωνίες ώστε να αποτρέπεται η κυβερνητική πρόσβαση.

amnesty4

Ακόμα και στις χώρες της Συμμαχίας των 5 Οφθαλώμν, οι άνθρωποι που αντιτίθεται στην παρακολούθηση από τις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι (70%) από εκείνους που την υποστηρίζουν (17%). «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ακόμα και οι πολίτες των κοντινότερων συμμάχων των ΗΠΑ δεν θέλουν οι κυβερνήσεις να καταγράφουν τη χρήση του διαδικτύου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που ανήκουν στη συμμαχία πρέπει να είναι ξεκάθαροι με τους δικούς τους ανθρώπους σχετικά με τον τρόπο που μοιράζονται τα αποτελέσματα της παρακολούθησης – τα δικά μας προσωπικά δεδομένα», δήλωσε ο Salil Shetty.

Η ισχυρότερη αντίδραση στην υποκλοπή, αποθήκευση και ανάλυση της χρήσης του διαδικτύου από τις ΗΠΑ καταγράφηκε στη Βραζιλία (80% εναντίον) και τη Γερμανία (81%). Αυτό φυσικά οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αποκαλύψεις Σνόουντεν πως μεταξύ των ατόμων που υποκλέπτονταν ήταν τόσο η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ακόμα και στη Γαλλία, τη χώρα όπου η εναντίωση είναι λιγότερο έντονη, η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει αντίθετη στην παρακολούθηση από τις ΗΠΑ (56%). Η δημοσκόπηση έλαβε χώρα μετά την επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement