Βιβλιοθήκη Βατικανού: Με ένα κλικ στην καρδιά της μεγαλύτερης ερευνητικής βιβλιοθήκης

Advertisement

Το 2013 ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Digita Vaticana Onlus με στόχο την ψηφιοποίηση 82.000 χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Βατικανού.

Χιλιάδες ιστορικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τις απαρχές της Εκκλησίας μέχρι τον 20ο αιώνα θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού μέσω του διαδικτύου.

Η ομάδα δουλεύει με την ιαπωνική τεχνολογία NTT Data, σαρώνοντας και αρχειοθετώντας ψηφιακά περίπου 1,5 εκατομμύρια σελίδες 82.000 βιβλίων ώστε τελικά να φτάσουν στον αριθμό των  41 εκατομμυρίων σελίδων.

Το αρχικό σχέδιο έχει προχωρήσει αρκετά και ήδη οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στα: Codex Borgianus, Ιλιάδα, Ιαπωνικές εικόνες χορού, Πεντάτευχος.

βιβλιοθήκες. Εκτός των βιβλίων περιλαμβάνει μεγάλες συλλογές νομισμάτων και εικόνων, καθώς και χειρόγραφα αρχεία.

Τα χειρόγραφα που ψηφιοποιούνται εκτείνονται από την προκολομβιανή Αμερική και την Κίνα, την Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή και συμπεριλαμβάνουν όλους τους πολιτισμούς που σημάδεψαν τον πολιτισμό της Ευρώπης. Η αρχική φάση θα στοιχίσει περίπου 18 εκατ. Ευρώ.

Η επίσημη βιβλιοθήκη της Αγίας Έδρας που έχει αναλάβει το τεράστιο έργο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια απλή σε κάθε χρήστη βάση δεδομένων.

Τα χειρόγραφα επιλέγονται και σαρώνονται από ειδικές συσκευές  σχεδιασμένες για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των πρωτότυπων εγγράφων, πριν επανατοποθετηθούν στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Μπείτε από εδώ στη Βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement