Βόμβα από τον παράφρονα Ερντογάν: Ζητά να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο

Advertisement

Την ώρα που η Τουρκία και ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναβαθμίζει επικίνδυνα τη θεωρία περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, στο κυβερνητικό επιτελείο και εν γένει το πολιτικό σύστημα παρακολουθούν προσεκτικά τις σπασμωδικές κινήσεις επιθετικότητας της Άγκυρας.

Η καρατόμηση Νταβούτογλου από τον Ερντογάν έρχεται σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται με πρωτοφανή συχνότητα «περιστατικών» και προκλήσεων στο Αιγαίο. Ως εκ τούτου, τα νέα δεδομένα που εισάγει στην ελληνοτουρκική εξίσωση το βαθύ κράτος του Ερντογάν θέτουν εν αμφίβολο τόσο τις ίδιες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και ζητήματα όπως το προσφυγικό και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News και του Παναγή Γαλιατσάτου, αυτό αποδεικνύει και το απόρρητο τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, που αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (20 και 21 Απριλίου) ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της πλήρους αναστολής των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην ενημέρωση που έγινε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της ΕΕ για την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στο Γκαζιαντεπ στις 22 Απριλίου. Εκεί η Μέρκελ ζήτησε την τουρκική συγκατάθεση για την επέκταση της νατοϊκής δράσης στην περιοχή Ρ3 (ανοιχτά της Χίου) στο Αιγαίο, αίτημα που αιφνιδίασε τον Νταβούτογλου, ο οποίος αντέδρασε διστακτικά και αρνητικά.

Με αφορμή αυτό η γαλλική πλευρά ενημέρωσε ότι κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα ο γγ του ΝΑΤΟ είχε ζητήσει την επέκταση της δράσης και των επιχειρήσεων και στις περιοχές Ρ3 και Ρ4 (Δωδεκάνησα).

Ο Νταβούτογλου απάντησε αρνητικά με ευγενικό τρόπο, λέγοντας ότι η επέκταση δεν χρειάζεται αφού οι ροές περιορίστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο άπτεται ευαίσθητων θεμάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκίς. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ίδιος ο Ερντογάν και ζήτησε με χονδροειδή τρόπο την πλήρη αναστολή της νατοϊκής δύναμης.

Η καρατόμηση Νταβούτογλου, με τον οποίο το Μαξίμου είχε οικοδομήσει έναν κώδικα επικοινωνίας, ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στη συμφωνία για το προσφυγικό και στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ωστόσο ακόμα και την πλήρη αποχαλίνωση της Άγκυρας και της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο μάλλον μετριοπαθής υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα παραμείνει στη θέση του.

Στο πολιτικό σύστημα υπάρχει έντονη ανησυχία για θερμό επεισόδιο, η οποία εντείνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement