Βραχιόλι 40000 ετών φτιαγμένο από σύγχρονα εργαλεία [Εικόνες]

Advertisement

Το αρχαιότερο βραχιόλι που έχει βρεθεί ποτέ

Ένα μοναδικό βραχιόλι από πράσινη πέτρα ανακαλύφθηκε δίπλα σε αρχαία ανθρώπινα οστά σε μια σπηλιά της Σιβηρίας.

Πρόκειται για το «το αρχαιότερο που έχει βρεθεί ποτέ», και χρονολογείται περίπου 40.000 ετών, λένε οι Ρώσοι ειδικοί.

Το μοντέρνο σε εμφάνιση γυαλισμένο κόσμημα, ίσως ανήκει σε μια προϊστορική πριγκίπισσα ενώ είναι κατασκευασμένο από χλωρίτη.

Το αξιοσημείωτο βραχιόλι βρέθηκε στην περιοχή των βουνών Αλτάι το 2008, αλλά μόλις τώρα ότι οι εικόνες έχουν προκύψει που δείχνουν ότι σε όλο του το μεγαλείο, συμπεριλαμβανομένης μιας αναπαράστασης για το πώς θα φαινόταν εκείνη την εποχή.

Οι ειδικοί που έχουν περάσει χρόνια εξετάζοντας το βραχιόλι μας λένε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος για την εποχή και πιθανότατα είχε μεγάλη σημασία για τον κομιστή.

Επιπλέον, το επίπεδο των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας που απαιτείται για να δημιουργήσουν το βραχιόλι έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήταν πιο τεχνολογικά προηγμένη από ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, με τους Denisovans φαινομενικά πιο εξειδικευμένους από τον Homo sapiens ή Νεάντερταλ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η τρύπα στο βραχιόλι είναι με τέτοια ακρίβεια που θα μπορούσε μόνο να είχε γίνει με ένα τρυπάνι υψηλής περιστροφής παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα.

vrachioli-40000-eton-ftiagmeno-apo-sigchrona-ergalia-ikones

Πώς θα μπορούσαν οι πρώτοι άνθρωποι να έχουν κάνει αυτό το βραχιόλι; Οι επιστήμονες βρήκαν στο βραχιόλι μια τρύπα διάτρητη με τέτοια ακρίβεια που θα μπορούσε μόνο να είχε γίνει με ένα τρυπάνι υψηλής περιστροφής


Ήταν επίσης προσεκτικά γυαλισμένο, και πιθανώς κρέμονταν από ένα μικρό δερμάτινο λουρί.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκλειστεί ότι το βραχιόλι έχει γίνει σε μεταγενέστερη εποχή και να το έθαψαν εκεί μεταγενέστερα.

Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι είχε κατασκευασθεί από χλωρίτη, μια πέτρα που βρίσκονταν πάνω από 150 μίλια μακριά, γεγονός που υποδηλώνει ότι το βραχιόλι είχε μεγάλη σημασία εκείνη την εποχή.

vrachioli-40000-eton-ftiagmeno-apo-sigchrona-ergalia-ikones

Κατασκευασμένο από χλωρίτη που βρίσκονταν περισσότερο από 150 μίλια μακριά – το εξαιρετικά σπάνιο βραχιόλι θα ανήκε σε ένα υψηλόβαθμο μέλος της κοινωνίας


Denisova

Το σπήλαιο, στη Σιβηρία όπου βρέθηκε το βραχιόλι


Αυτό το μοναδικό κόσμημα βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Λαών της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής στην πόλη του Νοβοσιμπίρσκ.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement