Βρετανία: Ερευνητές κατάφεραν την αποθήκευση δεδομένων σε κρυστάλλους για δισεκατομμύρια χρόνια [Βίντεο]

Advertisement

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να αποθηκεύσουν ψηφιακά δεδομένα σε μικρούς κρυστάλλους. Η νέα τεχνολογία είναι τόσο σταθερή και ασφαλής που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτά τα δεδομένα για δισεκατομμύρια έτη, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Southampton.

Δυστυχώς, οι νέες συσκευές αποθήκευσης των ερευνητών δεν θυμίζουν τους… κρυστάλλους που είχε ο Σούπερμαν στο καταφύγιό του. Αντίθετα, έχουν το σχήμα μικρών γυάλινων δίσκων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να αποθηκεύσουν ιστορικά ντοκουμέντα, όπως η Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, και η Βίβλος.

Ο Peter Kazansky, καθηγητής του εν λόγω πανεπιστημίου, ανέφερε πως «αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει τα τελευταία στοιχεία της ανθρωπότητας».

Κάθε δίσκος έχει χωρητικότητα 360 terabytes δεδομένων, κάτι που ισοδυναμεί με 22.500 βασικά μοντέλα iPhone.

Η «μαγεία» που κρύβεται πίσω από την τεχνολογία είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα πολύ εξειδικευμένο laser για την κωδικοποίηση των δεδομένων σε νανοδομές μέσα σε χαλαζία.

Οι δομές αυτές μετατρέπουν τον τρόπο με τον οποίο το φως διαθλάται μέσα στο γυαλί, επιτρέποντας στα δεδομένα να «διαβαστούν» από ειδικές οπτικές συσκευές.

Οι ερευνητές αποκαλούν την μέθοδο αποθήκευσης αυτής «5D» αφού οι πληροφορίες αποκωδικοποιούνται σε πέντε διαστάσεις μέσα στις νανοδομές: το ύψος, το μήκος, το πλάτος, η κατεύθυνση και η θέση τους.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου θα παρουσιάσουν την νέα τεχνολογία στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, ελπίζοντας να βρουν επενδυτές για την μαζική παραγωγή και πώλησή τους.

pronews.gr

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement