Βρέθηκε συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζει τους πρώτους ασθενείς που υποβλήθηκαν ποτέ σε εγχείριση εγκεφάλου

Advertisement

Εδώ και περισσότερες από 3 δεκαετίες, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Γέιλ επισκέπτονται το σκοτεινό υπόγειο της σχολής τους, για να μελετήσουν τους εκατοντάδες ανθρώπινους εγκεφάλους που φυλάσσονται εκεί μέσα σε μεγάλα δοχεία με φορμαλδεΰδη.

Ωστόσο, το ανατριχιαστικό δωμάτιο περιείχε ένα ακόμη μυστικό που δεν γνώριζε το προσωπικό της ιατρικής σχολής. Μία τεράστια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών που απεικονίζουν μερικούς από τους πρώτους ασθενείς που υποβλήθηκαν ποτέ σε εγχείριση εγκεφάλου.

Πρόκειται για ασθενείς του Δρ. Χάρβεϊ Κούσινγκ, ενός πρωτοποριακού νευροχειρουργού που κληροδότησε τη συλλογή, μαζί με τους εγκεφάλους, στο Γέιλ μετά τον θάνατό του το 1939.

Η τεράστια συλλογή ανακαλύφθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει συνολικά 10.000 φωτογραφίες ασθενών που εγχείρησε ο γιατρός την περίοδο 1900-1930.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η προσπάθεια μετατροπής τους σε ψηφιακή μορφή έχει ξεκινήσει ήδη, ώστε αυτό το πολύτιμο υλικό να καταστεί διαθέσιμο σε φοιτητές ιατρικής σε όλο τον κόσμο.

1

2

3

4

5Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement

Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.