Βρήκαν τον τρόπο να κάνουν το σώμα διαφανές

Advertisement

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας κατάφεραν να δουν πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος σε διάφορα όργανα και ιστούς ενός σώματος, κάνοντάς το διαφανές.

Για σχεδόν έναν αιώνα, ερευνητές σε όλο τον κόσμο αναζητούσαν τρόπους να κάνουν τα όργανα διαφανή, ωστόσο οι τεχνικές που εφάρμοζαν προκαλούσαν βλάβες στους ιστούς.

Πλέον, όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», οι επιστήμονες κατόρθωσαν να επινοήσουν μία τεχνική που αφήνει τους ιστούς ανέπαφους, αλλά επιτρέπει την αναλυτική εξέταση των οργάνων και των συνδέσεών τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ιστοί είναι αδιαφανείς εξαιτίας των μορίων των λιπιδίων που υπάρχουν στα κύτταρα και τα οποία αντανακλούν το φως.

Όταν, ωστόσο, τα λιπίδια αφαιρούνται, τα όργανα γίνονται μεν διαφανή, παράλληλα όμως αποδομούνται, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε μία άμορφη μάζα ιστών.

Τι περιλαμβάνει η νέα τεχνική

1. Τοποθετείται ένα μαλακό, πλαστικό πλέγμα που στηρίζει το όργανο

2. Ένα μοριακό «διαλυτικό» εγχέεται συνεχώς στο αίμα, για να διαλύσει τα λιπίδια και να γίνουν τα όργανα διαφανή

3. Προστίθενται στο εγχεόμενο «διαλυτικό» ειδικές χρωστικές και προσκολλώμενα μόρια για να τονιστούν οι πιο σημαντικές συνδέσεις.

Η τεχνική αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί σε τρωκτικά στα οποία είχε γίνει ευθανασία, καθιστώντας διαφανείς τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες και τα έντερα μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ ολόκληρο το σώμα έγινε διαφανές σε δύο εβδομάδες.

Advertisement