Ξυπνώντας τον Έλληνα πολεμιστή μετά από 3.500 χρόνια

Advertisement

Ο Τζακ Ντέιβις, επικεφαλής αρχαιολόγος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο του “γρύπα – πολεμιστή” στην Πύλο, εξηγεί στο WE γιατί η σπουδαία αυτή ανακάλυψη είναι το “κλειδί” για τη σύνδεση του Μυκηναϊκού με τον Μινωικό πολιτισμό

Από την Ηρώ Παππά

Ένας πολεμιστής, θαμμένος κάτω από το χώμα για 3.500 χρόνια, ήρθε στο φως από τη σκαπάνη των μεγάλων Αμερικανών αρχαιολόγων Jack L. Davis και της συζύγου του Sharon R. Stocker.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Cincinnati αναζητούσε στην Πύλο, σπίτια ή ίσως ναούς της Μυκηναϊκής εποχής πριν “ξυπνήσει” τον πολεμιστή, ο οποίος έγινε το “κλειδί”, όπως λένε, για τη σύνδεση του Μυκηναϊκού με τον Μινωικό πολιτισμό.

Μιλήσαμε με τον ίδιο τον Jack L. Davis, ο οποίος μάλιστα μιλάει άπταιστα Ελληνικά μιας βρίσκεται στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια. Χάρη στην  επιμονή του και την αγάπη του για την Ελληνική αρχαιότητα, κατάφερε να φτάσει στην “άκρη του νήματος” ώστε να συνδέσουμε το “παζλ” της Υστεροελλαδικής Περιόδου του 1.500 π.Χ. Όπως μας λέει ο ίδιος, σίγουρα αυτή ήταν μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη ανακάλυψη της ζωής του…

“Το μεταπτυχιακό μου και όλη η καριέρα μου συγκεντρώνεται γύρω από την αρχαιολογία των Βαλκανικών χωρών. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχω κάνει ποτέ”, λέει στην άλλη άκρη της γραμμής από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρέθηκε μόλις λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις για την ανακάλυψη της Πύλου.

Ένας σπουδαίος πολεμιστής, ιερέας ή… και τα δύο

Στο δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικα άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο.

“Ήταν κάποιος πολύ σημαντικό άνθρωπος, σίγουρα ένας αρχηγός πολεμιστής ή ένας ιερέας ή και τα δύο. Στην εποχή πριν από τη γραμμική β’ δεν έχουμε γραπτά κείμενα. Έχουμε μόνο τα στοιχεία που μας δίνουν οι ανασκαφές. Δεν έχουμε ιδέα όμως ποιος ήταν! Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά του”, εξηγεί ο κύριος Davis.

Τάφος – πέρασμα από τον ένα πολιτισμό στον άλλο

“Αυτός ο τάφος μπορεί να είναι μία ‘πύλη’ δύο πολιτισμών γιατί περιέχει πάρα πολλά κτερίσματα μινωικής καταγωγής”, επισημαίνει ο κύριος Davis, καθώς οι επιρροές του Μυκηναϊκού πολιτισμού από τον Μινωικό είναι κάτι που γίνεται εμφανές στον τάφο. “Όχι μόνο η ποσότητα και η ποιότητα της επεξεργασίας των κτερισμάτων είναι εντυπωσιακή.

Φαίνεται ξεκάθαρα, κατά τη γνώμη μου, από τα αντικείμενα. Αυτοί που έμειναν τα πρώιμα χρόνια της Μυκηναϊκής εποχής στην περιοχή, μιμούνται τους Μίνωες. Είναι τα πρώιμα μυκηναϊκά χρόνια, είναι η εποχή που δημιουργείται ο Μυκηναϊκός πολιτισμός και δημιουργείται με επιρροές από την Μινωική τεχνοτροπία”.

“Η εικονογραφία των κτερισμάτων επίσης είναι ένα θαύμα. Προσανατολίζεται και αυτή προς την Κρήτη, προς τον Μινωικό πολιτισμό, εκεί βρίσκουμε σύμβολα όπως ο γρύπας, ο ήλιος και ο μινωικός δαίμονας, συμβολισμοί που με το πέρασμα του χρόνου υιοθετούν και ενσωματώνουν οι Έλληνες στο δικό τους μυκηναϊκό σύστημα πίστης”, προσθέτει ο Αμερικανός αρχαιολόγος.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement