Ξύπνησε το ηφαίστειο Μαγιόν

Advertisement

Φιλιππίνες: Πέντε νεκροί ορειβάτες αφότου ξύπνησε το ηφαίστειο Μαγιόν

Τα θύματα ήταν μεταξύ 20 ορειβατών που έφθασαν στην κορυφή του όρους Μαγιόν, ύψους 2.472 μέτρων, το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο ενεργά ηφαίστεια των Φιλιππίνων, έχοντας εκραγεί περίπου 40 φορές τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.

Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις γερμανοί τουρίστες, έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη στις Φιλιππίνες, όταν ενεργό ηφαίστειο εκτόξευσε στάχτη και πέτρες, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ακόμα επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Το ηφαίστειο Μαγιόν στην επαρχία ‘Αλμπεϊ, 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα, είναι από τα πιο ενεργά στις Φιλιππίνες.

Τα θύματα ήταν μεταξύ 20 ορειβατών που έφθασαν στην κορυφή του όρους Μαγιόν, ύψους 2.472 μέτρων, όταν έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου. Οι υπόλοιποι ορειβάτες προέρχονται από την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.

Το ηφαίστειο Μαγιόν έχει εκραγεί περίπου 40 φορές από το 1616. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2006, γεγονός που ανάγκασε περίπου 30.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πιο ισχυρή έκρηξη είχε σημειωθεί το 1814, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 1.200 ανθρώπων, ενώ μία πόλη θάφτηκε κάτω από τη λάβα. ‘Έκρηξη το 1993 σκότωσε 79 ανθρώπους.

Advertisement