Ζιλ ντε Ρε: O βαρόνος που έχει μείνει γνωστός ως ένα από τα πλέον διαβόητα «τέρατα» του ανθρώπινου είδους

Advertisement

O μυθολογικός χαρακτήρας του Κυανοπώγωνα δεν ήταν παρά ένας λαϊκός μεσαιωνικός θρύλος της Γαλλίας που μετέτρεψε σε παραμύθι ο μεγάλος παραμυθάς Σαρλ Περό κατά τον 17ο αιώνα («Ιστορίες των περασμένων χρόνων»).

Ο Κυανοπώγων ήταν λοιπόν το παρατσούκλι ενός μεγάλου και ένδοξου ιππότη που είχε μπλε γένια και την κακιά συνήθεια να σκοτώνει τις συζύγους του. Ο γαλλικός μύθος τον ήθελε μάλιστα να είναι βαρόνος από τη Βρετάνη, όπως και ο Ζιλ ντε Ρε, που έζησε τον 15ο αιώνα και καταδικάστηκε ως κατά συρροή δολοφόνος παιδιών!

Ο Κυανοπώγωνας βασίζεται λοιπόν χαλαρά στην πραγματική ιστορία του «πιο ειδεχθή εγκληματία όλων των εποχών», όπως τον έχουν ονομάσει οι ιστορικοί, μιας και αυτός σκότωνε παιδιά και όχι συζύγους.

Ο βαρόνος ντε Ρε, στρατάρχης της μεσαιωνικής Γαλλίας και σύντροφος στα όπλα της ίδιας της Ιωάννας της Λωραίνης, έμεινε να περάσει στα ιστορικά κιτάπια όχι για τους πολεμικούς του άθλους ή τα ζηλευτά του πλούτη, αλλά για τα ανατριχιαστικά σεξουαλικά εγκλήματά του κατά ανηλίκων, καθώς μετά τις στρατιωτικές του περιπέτειες στράφηκε στους βιασμούς, ακρωτηριασμούς και φόνους περισσότερων από 150 παιδιών, έστω κι αν οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν τον αριθμό των θυμάτων του να υπερβαίνει ακόμα και τα 800!

Ο ευγενής του 15ου αιώνα, ξακουστός για την ανδρεία του αλλά και την πολεμική συνδρομή του στη Ζαν ντ’ Αρκ κατά τις πολιορκίες της Λωραίνης και του Παρισιού, έζησε την ανεπανάληπτη φήμη αλλά και την κατακλυσμιαία πτώση όσο λίγοι, με την ιστορία του να καταλήγει στην εκτέλεσή του το 1440 ως ο άμεσος πρόδρομος όλων των μελλοντικών serial killer της οικουμένης.

Από τα αμύθητα οικογενειακά πλούτη στη φτώχεια και το έλεος των τοκογλύφων και από την κορυφή της γαλλικής κοινωνίας στα Τάρταρα των ανήλιαγων μπουντρουμιών, ο Ζιλ ντε Ρε συνόψισε με τη ζωή του τις σπατάλες των μεσαιωνικών ευγενών, καθώς η εξαλλοσύνη του όρια δεν γνώριζε.

Η Ιστορία θα του εξασφάλιζε βέβαια σαφώς μεγαλύτερο ρόλο από αυτό, καθώς ο βαρόνος έχει μείνει γνωστός ως ένα από τα πλέον διαβόητα «τέρατα» του ανθρώπινου είδους, κάνοντας το όνομά του συνώνυμο της βαναυσότητας και της διαστροφής, προσλαμβάνοντας ανά τους αιώνες μυθικές διαστάσεις.

Όταν απαγχονίστηκε και κάηκε σε ηλικία 36 ετών, ο στρατηγός από τη Βρετάνη είχε ήδη ζήσει τη διαστροφή και το έγκλημα στο πετσί του, καθώς τα 80-150 ανήλικα θύματά του είχαν σοδομιστεί, κακοποιηθεί σωματικά και δολοφονηθεί εντέλει, εξασφαλίζοντάς του μια παράδοξη υστεροφημία αλλά και έναν τεράστιο μύθο να περιβάλλει τα εγκληματικά χρονικά του.

Η ζωή και το τέλος του πανίσχυρου φεουδάρχη και στρατάρχη της Γαλλίας συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη (παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας είναι άγνωστος, όπως και ο μύθος του Κυανοπώγωνα εξάλλου) εδώ και περισσότερα από 550 χρόνια, μπολιάζοντας το συλλογικό ασυνείδητο της Γηραιάς Ηπείρου με το τρομακτικό λυκόφως του serial killer. Ο Ζιλ ντε Ρε ήταν και παραμένει το αρχέτυπο του μπαμπούλα που στοιχειώνει τα όνειρα των παιδιών και δίνει πρόσωπο στους φόβους, αν και η ίδια αινιγματική ιστορία μπορεί να ιδωθεί κάλλιστα και ως υπόμνηση στη ζοφερή περίοδο του Εκατονταετούς Πολέμου, την ηθική και την ιδεολογία της.

Ενσάρκωση της προκλητικότητας και της απύθμενης αχρειότητας του ανθρώπινου παράγοντα, ο Ζιλ ντε Ρε έχει αναγκάσει Ιστορία και τέχνη να ασχολούνται διαχρονικά μαζί του, καθώς συγγραφείς, ιστορικοί και στοχαστές τον έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς από πρόδρομο του μαρκησίου Ντε Σαντ και πρώτο σαδιστή ήρωα της σύγχρονης εποχής μέχρι αφελέστατο Φάουστ και σύμβολο του κακού τύπου Βλαντ Τέπες!

Ο παντοδύναμος άρχοντας με την αμύθητη περιουσία και σύντροφος-προστάτης της Παρθένου της Ορλεάνης ήταν ένας ατρόμητος και ανηλεής χριστιανός ιππότης που έφτασε να γίνει στρατάρχης της Γαλλίας στα μόλις 23 του χρόνια, για να δοκιμάσει μετά κατά την απόσυρσή του στους πύργους του (μετά τον θάνατο της Ιωάννας της Λωρραίνης) όλους τους απαγορευμένους καρπούς της ανθρώπινης ματαιότητας: ασχολείται με τα γράμματα και τις τέχνες, θέλει να φτιάξει χρυσάφι και να γίνει αθάνατος μέσα από την αλχημεία, διασπαθίζει την τεράστια περιουσία του στη μεγαλομανία και επιδίδεται τέλος στα φρικιαστικότερα εγκλήματα που ξέρει ο άνθρωπος: βιασμούς, βασανιστήρια και σφαγές παιδιών.

Διεστραμμένοι φονιάδες, όπως ο ψυχοπαθής κατά συρροή παιδοκτόνος Άλμπερτ Φις, που δολοφονούσε, ακρωτηρίαζε και γευόταν τα ανήλικα θύματά του, τον είχαν πάντα πρότυπό τους…

Πρώτα χρόνια

giilellssdeereere1

Ο Ζιλ ντε Λαβάλ, βαρόνος του Ρε, γεννιέται το 1404-1405 στο πατρικό κάστρο της γαλλικής Ανζού ως γιος μιας αριστοκρατικής ένωσης που έφερε στην ιδιοκτησία των γονέων του τεράστιες εκτάσεις στη Βρετάνη. Όταν μάλιστα παντρεύτηκε και ο ίδιος το 1420 μια γόνο ευγενικής καταγωγής, η περιουσία του ήταν πια τόσο αμύθητη που τον έφερνε στις πρώτες θέσεις των ευρωπαίων γαιοκτημόνων! Τόσο πλούσιος ήταν. Στα χρόνια εξάλλου της υπερβολής του, όλοι παραδέχονταν ότι ζούσε πολυτελέστερη ζωή και από τον γάλλο μονάρχη ακόμα.

Ο μικρός μεγαλώνει λοιπόν μέσα στα πλούτη της μεσαιωνικής φεουδαρχίας και λαμβάνει την ανώτερη δυνατή εκπαίδευση στα γράμματα και τον πόλεμο. Πανέξυπνος από μικρός, έμαθε άπταιστα λατινικά και ελληνικά, αλλά και εντρύφησε στις κλασικές τέχνες και τις ανθρωπιστικές σπουδές, την ίδια ώρα που διακρινόταν και στα αθλήματα. Ως διάδοχος εξάλλου του φημισμένου Οίκου των Μονμορενσί-Λαβάλ, ο μικρός Ζιλ εκπαιδεύτηκε στις πολεμικές τέχνες και την αυλική συμπεριφορά, σημειώνοντας και πάλι εξαιρετικές επιδόσεις στη στρατιωτική εκπαίδευση και το πρωτόκολλο της αριστοκρατίας.

giilellssdeereere8

Το 1415 οι γονείς του πεθαίνουν με διαφορά λίγων μηνών και τόσο ο ίδιος όσο και ο μικρότερος αδερφός του πάνε να ζήσουν με τον παππού τους, ο οποίος κανονίζει από την αρχή συνοικέσια για το 10χρονο αγόρι με εύπορες νύφες της Γαλλίας, καταφέρνοντας το 1420 να τον παντρέψει με αριστοκράτισσα της Βρετάνης. Το μόνο παιδί της ένωσης αυτής, η Μαρί, θα έρθει στον κόσμο το 1429.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement