Παράξενα πετρογλυφικά ανακαλύφθηκαν στο νησί Montserrat [Εικόνες]

Advertisement

Παράξενα πετρογλυφικά που ανακαλύφθηκαν στο νησί Montserrat απεικονίζουν ένα μεγάλο αριθμό των γεωμετρικών σχημάτων. Τα πιο μυστηριώδη γλυπτά που βρέθηκαν στο νησί είναι αυτά με τα παράξενα ανθρωποειδή όντα που έχουν προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς. Τι προσπαθούσαν οι αρχαίοι να μας πουν μέσα από τα γλυπτά, παραμένει ένα μυστήριο.

Πεζοπόροι εξερευνώντας το νησί της Καραϊβικής Μοντσεράτ ανακάλυψαν μια σειρά από πέτρινα γλυπτά.

Τα μυστηριώδεις πετρογλυφικά απεικονίζουν παράξενη εμφάνιση από ανθρωποειδή όντα, καθώς και μια σειρά από περίεργα γεωμετρικά σχήματα. Βρέθηκαν λαξευμένα στην πλαγιά μίας πυκνής δασώδης περιοχής του νησιού πάνω σε ένα ογκόλιθο. Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι μυστηριώδεις παραστάσεις θα μπορούσε να χρονολογούνται πάνω από 1.500 χρόνια πριν. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι περαιτέρω μελέτες θα βοηθήσουν να αποκαλύψουν το νόημα των πετρογλυφικών που είναι από τα παλαιότερα της περιοχής.

Οι πεζοπόροι ανακάλυψαν τα γλυπτά μυστήριο, τον Ιανουάριο, αλλά οι ειδικοί αποφάσισαν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση, μέχρι να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα από έναν αριθμό ερευνητών.

«Έχουμε ινδιάνικα αντικείμενα στο νησί, αλλά δεν είχαμε δει ποτέ πετρογλυφικά,” δήλωσε ο Sarita Francis, διευθυντής του Montserrat National Trust. «Αυτά είναι τα πρώτα, που γνωρίζουμε, που έχουν βρεθεί εδώ.”

Ο Sarita Francis πρόσθεσε ότι ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πετρογλυφικά είναι τουλάχιστον 1.500 ετών, περαιτέρω μελέτες και ραδιοχρονολόγηση θα δώσουν μια σαφέστερη εικόνα της «προέλευσης» των εικόνων. Η αληθινή έννοια των γλυπτών παραμένει ένα βαθύ μυστήριο για τους ερευνητές οι οποίοι έχουν μείνει έκπληκτοι από την ανακάλυψη και τα γεωμετρικά σχήματα που πιστεύεται ότι είναι σκαλισμένα από τους αρχαίους κατοίκους του νησιού περίπου 1.500 χρόνια πριν.

Μεταξύ των πολυάριθμων γλυπτών, αυτά από τα μυστηριώδη όντα είναι τα πιο συναρπαστικά. Παραμένει μυστήριο για το τι αρχαίοι άνθρωποι προσπάθησαν να πουν μέσα από αυτά τα γλυπτά.

Ο Francis ελπίζει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα βοηθήσουν να αποκαλύψουν τυχόν μηνύματα κωδικοποιημένα με τα αινιγματικά πετρογλυφικά.

Οι κάτοικοι του νησιού σχολίασαν την ανακάλυψη στα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας δηλώνοντας ότι τα γλυπτά  που ανακαλύφθηκαν στο Montserrat είναι παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στο νησί του Αγίου Χριστόφορου.

Το Μοντσεράτ -που τέθηκε υπό βρετανικό έλεγχο το 1632 είναι ένα νησί στην Καραϊβική περίπου 16 χιλιομέτρων και περίπου 11 χιλιόμετρα πλάτος.

Με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι κατοίκησαν στο νησί μεταξύ 2500 και 4.000 χρόνια πριν.

Είναι ενδιαφέρον, ότι ερευνητές όπως ο George Mentore από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανθρωπολόγος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά γλυπτά που μοιάζουν με εκείνα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Montserrat κατά μήκος των ποταμών στη Βόρεια και Νότια Αμερική, όπου μπορούμε να βρούμε τους απογόνους των ντόπιων Arawak- και Carib.

“Είναι προφανές δηλώσεις της ανθρώπινης παρουσίας, νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές ότι είναι ιερά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Mentore.

Παρακάτω είναι μερικές φωτογραφίες από τα συναρπαστικά πετρογλυφικά. Τι νομίζετε ότι οι αρχαίοι προσπαθούσαν να απεικονίσουν χιλιάδες χρόνια πριν; Και τι είναι τα μυστηριώδη ανθρωποειδή σχήματα που απεικονίζεται από τους αρχαίους καλλιτέχνες στο μακρινό παρελθόν;

montserrat1

montserrat2

montserrat3
Αναστάσιος Ντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement